Minebøssa

Av Nils Fiske (1982)

Om kunstverket

Minebøssa var opprinnelig et minnesmerke over sjøfolk fra Kristiansund som mistet livet under 1. verdenskrig og var først plassert på en sokkel på Lyhsalmenningen.

Sommeren 1946 ble monumentet sprengt i lufta av byingeniøren. Årsaken var at minebøssa var i ferd med å gli på sjøen. Meningen var å berge minen, men sprengladningen var så kraftig at minen også fulgte med. Navneplaten ble berget.

Etter 2. verdenskrig ble minebøssa rekonstruert og i 1962 flyttet til Rådhustrappa, til minne over falne sjøfolk fra begge verdenskrigene.

På minneplaten står navnene på de omkomne. Flere hundre møtte fram da avdukingen fant sted den 21. juni 1962. Skipperforeningen dannet flaggborg på Rådhusbal-kongen, musikkorpset Tempo spilte og Mannssangforeningen Varden sang. Deretter holdt minnesmerkekomiteens formann, overrettssakfører Robert Gilroy Dall tale. Ordfører Worm Eide tok imot minnesmerket på kommunens vegne. Etter at man hadde mintes de døde med ett minutts stillhet, sang man unisont "Norge, mitt Norge" og "Den norske sjømann", før høytideligheten ble avsluttet med at Varden sang "Gud signe Noregs land" til melodi av Edvard Bræin.

I 1982 ble Minebøssa flyttet til Piren, der Klippfiskkjerringa står i dag, og i 1991 var monumentet på flyttefot igjen, på initiativ av Nordmøre Krigsseilerforening. Denne gangen ble den plassert ytterst på Piren som et ledd i en forskjønnelse av plassen som omfattet ny brolegning med innfelt kompassrose, belysning og rekkverk. Minnesmerket over falne sjøfolk bekranses hvert år på frigjøringsdagen den 8. mai og 17. mai.

Tegnet av Nils Fiske og utført av Gautvik Steinindustri på Eide.

https://digitaltmuseum.no/021018864565/lyhsallmenningen-med-minebossa-til-minne-om-forste-verdenskrig-fergemann

  • Kunstner:
  • Tittel: Minebøssa
  • Kategori: Annet
  • År 1982
  • Teknikk: Minnesmerke
  • Sted Piren
  • Plassering Midt på Piren
  • Kulturminne Kunst, statuer, monumenter etc.

Nils Fiske

Les mer...

Relaterte artikler