Ansgar Løvold (byste)

Av Annasif Døhlen (1992)

Om kunstverket

Bystenav Ansgar Løvold (1888-1961) sto opprinnelig i parkområdet ved bomstasjonen KRIFAST og ble avduket 15. juni 1992. Han var en utrettelig forkjemper for Freifjordtunnelen.

Alle som fulgte avdukingen, ca 5000 deltakere, hadde gått Krifastmarsjen - den gang verdens lengste tunnelmarsj, arrangert av Kristiansund Atletklubb. Ikke rart det var skikkelig folkefest på Bergsøya den dagen. Fra alle kanter, fra Aspøya, Bergsøya, Gjemnes, Kristiansund og Frei strømmet det folk som ville overvære den høytidelige avdukingen.Musikkorpset Tempo innledet høytideligheten med å spille Fedrelandssangen før Oddvar Grytl og Krifasts informasjonsleder Odd Williamsen ønsket velkommen. Han rettet en spesiell hilsen til familien Løvold, Aimée Døhlen som representerte sin datter, kunstneren Annasif Døhlen, dem som hadde jobbet for Løvoldlunden, og elever og lærere ved steinskolen på Eide, som hadde hugget ut sokkelen over bysten, slik at den gir inntrykk av at Ansgar Løvold står inne i Freifjordtunnelen.

"Det er som å se far akkurat som han var. Bysten er kjempefin. Dette er en stor dag for alle nordmøringer, men også en stor dag for familien. Tunnelen til Bergsøya var fars store drøm. Nå er drømmen oppfylt," sa Bjarne Løvold, sønn av fastlandsforbindelsens "far", Ansgar Løvold, før han foretok avdukingen av bysten ved hengebrua på Bergsøya.

Etter nedleggelse av bomstasjonen ble lagd en ny "minnelund" ved bussknutepunktet/vekta hvor bysten ble satt.

Bysten er nå overtatt av Kristiansund Kunstforening som eier og som også har ansvaret for vedlikeholdet.

Annasif Døhlen

Les mer...

Relaterte artikler