Christiestøtta

Av Ambrosia Tønnesen (1891)

Om kunstverket

Bysten over stortingspresident Wilhelm Friman Koren Christie (1778-1849) ble avduket 17. mai 1891. Den er laget av kunstneren Ambrosia Tønnesen og er ett av de mest kjente av byens minnesmerker i Kristiansund.

Christie ble født i Vågen i Kristiansund, men flyttet senere fra byen og var Bergens representant på Eidsvollsforsamlingen i 1814. På Eidsvoll stemte han blant annet mot forening med Sverige og mot å gi jøder oppholdstillatelse i Norge. Mest kjent ble han da han senere ble valgt som Norges første stortingspresident, og det var i den rollen han ledet forhandlingene med kong Karl Johan, som førte til unionen med Sverige. Han ble overrakt både gullpokal og takkeadresse på grunn av innsatsen. Kongen tilbød han også plass i regjeringen, men han avslo, og noen år senere trakk han seg helt ut av aktiv politikk.

Ved siden av politikk var han interessert i arkeologi, folketradisjon og dialekter. Han stiftet og grunnla Bergens museum.

Bysten sto opprinnelig på Torvet i Kristiansund. Meget kjent er bildene fra 1940 da bysten sto alene uskadd blant ruinene i byens sentrum. Bysten har også stått ved "Johnsengården" der han ble født. Johnsengården, og senere Børsen i Vågen, lå omtrent der SPAR ligger i dag.

Christiestøtten bekranses hvert år den 17. mai om morgenen og det står også et minnesmerke over Christie i Bergen og foran Stortinget.

Ambrosia Tønnesen

Les mer...

Relaterte artikler