Edvard Fliflet Bræin (minnestein)

Av Arnold Haukeland (1977)

Om kunstverket

BRÆINLUNDEN - Minnesteiner over Christian Bræin, Edvard Bræin og Edvard Fliflet Bræin. Minnelunden ble åpnet 19. oktober 1980 etter en konsert i Festiviteten.

Bræinslekten kom fra Fåberg i Gudbrandsdalen og hadde fostret mange flinke bygdespillemenn opp gjennom tidene. Faren til Christian Bræin, som også het Christian, var en meget kjent spillemann i Fåberg. Christian Bræin førte denne linjen videre.

EDVARD FLIFLET BRÆIN (1924-1976) - Bysten er laget av Arnold Haukeland i 1977 for Den Norske Opera. Nordmøre Sparebank bekostet en identisk kopi oppsatt her. Edvard Fliflet Bræin hadde selv ytret ønske om å bli portrettert av Haukeland, og det ble et mesterlig monument som viser et varmt, følsomt menneske, spøkefull og glad, samtidig som kunstneren også har fått fram hans melankolske, urolige og vare sinn.

Han fikk sin utdannelse blant annet ved Musikkonservatoriet i Oslo fra 1942-45 hos Bjarne Brustad, og ved konservatoriet i Paris fra 1950-51 hos Jean Rivier.

Allerede i ung alder trådte han fram med sine egne komposisjoner, og han ble fra første stund betraktet som en av de mest lovende av de unge norske komponister. I dag er han regnet som en av landets fineste komponister. Han har komponert mannskorsanger, romanser, kammermusikk og tre symfonier - i tillegg til andre orkesterverk og de to operaene "Anne Peders¬dotter" og "Den stundesløse". Edvard Fliflet Bræin var tilhenger av størst mulig romslighet og toleranse innen musikken. Ut fra dette grunnsynet skapte han all sin musikk. Han lot seg ikke dirigere av moteretninger, men forsøkte å finne fram til nye veier på den klassiske musikks grunn.

Da minnelunden ble åpnet i 1980, ble dagen markert med mange av Bræinslekten tilstede. Det var parksjef Peter Busengdal som hadde utarbeidet skissen til lunden. Tempo spilte Bruramarsj fra Valsøyfjord av Edvard Bræin, og deretter overrakte Ingvard Sverdrup Bræinlunden med de tre statuene til ordfører Otto Dyb. Senere ble arrangementet flyttet til Festiviteten, der Hans Kristiansen leste en prolog, og det var festkonsert med Bræinkomposisjoner.

Minnelunden bekranses hver 17. mai om formiddagen.

Det er også en minneplate på Edvard Fliflet Bræins fødested i Ole Jullums gate 12 gitt av "Baillgjengen" i Oslo.

Arnold Haukeland

Les mer...

Relaterte artikler