Christian Bræin (minnestein)

Av Kristofer Leirdal (1980)

Om kunstverket

BRÆINLUNDEN - Minnesteiner over Christian Bræin, Edvard Bræin og Edvard Fliflet Bræin. Minnelunden ble åpnet 19. oktober 1980 etter en konsert i Festiviteten.

Bræinslekten kom fra Fåberg i Gudbrandsdalen og hadde fostret mange flinke bygdespillemenn opp gjennom tidene. Faren til Christian Bræin, som også het Christian, var en meget kjent spillemann i Fåberg. Christian Bræin førte denne linjen videre.

CHRISTIAN BRÆIN (1837-1912) - Den gamle obelisken ble reist av byens korsangere ca. 1920 og har vært flyttet flere ganger.

Den fikk i 1980 påmontert et portrettrelieff i bronse, utført av kunstneren Kristofer Leirdal på initiativ fra Hans Harstad og forfatteren Hans Kristiansen. På obelisken står det feil fødselsår (1836). Det riktige årstallet er 1837.

Christian Bræin ble organist i Kristiansund i 1875. Han var en dyktig komponist, i tillegg til at han spilte fiolin, dirigerte og arrangerte. Christiansund Mandssangforening ble dirigert av Christian Bræin. At dette var et dyktig kor, fikk man bevis for da koret i 1896 var på en stor sangerfest i Christiania. Over 10 000 tilhørere og 1 400 sangerbrødre var der, men det var et lite kor på 38 medlemmer fra Kristiansund som ble den store sensasjonen. Nummeret de fremførte var selvsagt komponert av dirigenten selv, nemlig "Benita".

Christian Bræin assisterte ofte tilreisende kunstnere når de var i Kristiansund, men han holdt også mange konserter på egen hånd. I 1882 fikk han besøk av broren Edvard Bræin som var keiserlig kammermusiker ved den russiske opera i St. Petersburg. Sammen ga de da en konsert i Mølleropsalen. Hans mest kjente komposisjon er nettopp verket "Benita" og en skyttermarsj til Lady Arbuthnot.

Kristofer Leirdal

Les mer...

Relaterte artikler