Vera Zorina

Av Åse Indergaard

Om kunstverket

Eva Brigitta Hartwig (1917-2003) hadde tysk far, men moren hennes, Abigael Wimpelmann, var kristian-sunder, og det var her hun vokste opp.

Vera Zorina, som kunstnernavnet hennes etter hvert ble, startet sin eventyrlige karriere i Festiviteten i 1923 - bare 6 år gammel. Før hun debuterte som skuespiller i London 13 år senere, hadde hun allerede flere opp-tredener som prima ballerina i Europa og USA bak seg

Dette var nok en god forberedelse til filmen. Signaturen S.A. i Møre Dagblad hadde sakset fra en lengre artikkel i Aftenposten, der følgende beskrivelse ble gitt av den talentfulle kristiansundsjenta:

"Da jeg taler med den charmante frøken Brigitta i hennes hjem i Berlin, hvor hun er under morens kjærlige omsorg, har jeg inntrykk av å tale med en 100 procents norsk ung pike, uberørt av sine reiser verden over og over all den ros og alle de sukcesser, som hun med sin 19 år allerede har innkassert. Hun er uten overdrivelse en av de mest fullendte skjønnheter som finnes. Et fint formet ansikt med bløte, klare linjer, en vakker nese og munn og uforlignelig skjønne øine med stenk av fjernhet og drømmer, dertil en figur, som ganske sikkert kan sidestilles med hvilket som helst skjønnhetsideal. Selv om vi norske ikke en gang kunne gjøre krav på å eie halvdelen i denne strålende unge dame, hadde vi grunn til å føle oss stolte."

Vera flyttet til USA etter at en filmdirektør så henne danse i London. I 1938 debuterte hun på lerretet i filmen "The Goldwin Follies". Senere har hun spilt mot blant andre komikeren Bob Hope. Den største hovedrollen fikk hun da hun skulle spille mot Gary Cooper i filmatiseringen av Hemingways roman "Klokkene ringer for deg", men etter et par uker fikk hun vite at hun hadde blitt erstattet av Ingrid Bergman. Hun arbeidet siden som instruktør, og var også aktuell som operasjef i Oslo. Eva Brigitta Hartwig var ofte på Nordmøre. Hun døde i USA i april 2003 - 86 år gammel.

Åse Indergaard

Les mer...

Relaterte artikler