Veggmaleri

Av Olav Mosebekk og Finn Faaborg (1955)

Om kunstverket

Biblioteket har en fin, original og litt lite kjent kunstskatt. Da det gamle biblioteket åpnet i 1955 hadde kunstnerne Olav Mosebekk og Finn Faaborg vært her og gjort ferdig et stort veggmaleri på oppdrag fra kjøpmann Erik Eriksen og hans kone Jenny, som ønsket å gi maleriet i gave til biblioteket. Maleriet er på 20 m² og dekket i sin tid en hel vegg i barneavdelingen. Da biblioteket flyttet til Norges Banks lokaler, ble maleriet montert på vestveggen i andre etasje.

Under åpningen av biblioteket roste Finn Faaborg myndighetene i Kristiansund og bibliotekstyrets formann, Sigurd Vandvik, og sa blant annet: "Vi er dypt takknemlig for at vi her i byen har fått skape farger uten å slåss med alle mennesker. At to mennesker lager et bilde slik vi har gjort, har vel ikke hendt siden Tidemand og Gude." Når man ser bort fra veggmaleriene i Dalen gård, er dette det første monumentalmaleriet i byens historie.

Mens Faaborg og Mosebekk arbeidet i Kristiansund, laget Olav Mosebekk også flere tegninger som er i bibliotekets eie. Disse henger i barneavdelingen. Der vil man også se et flott vindu i sandblåst glass. Det stammer også fra åpningen av det gamle biblioteket i Kristiansund. Vinduene er levert av glassmester Finn Hanssen i Oslo og forestiller ulike eventyrfigurer. Vinduene er signert "Chr. 55". Initialene står etter all sannsynlighet for Christian Christiansen, utdannet tegner og i perioder ansatt hos glassmester Finn Hanssen, som på den tiden var det ledende firma innenfor glassblåsing og blyglass i Norden. Det er også verd å merke seg bildene av de flotte seilskutene som henger i trappeoppgangen til 2. etasje. Alle disse seilskutene har i sin tid hatt tilhørighet til Kristiansund.

Olav Mosebekk og Finn Faaborg

Les mer...

Relaterte artikler