Klippfiskkjerringa

Av Tore Bjørn Skjølsvik (1992)

Om kunstverket

"Klippfiskkjerringa" var en gave til Kristiansund i forbindelse med byens 250-års jubileum i 1992. Skulpturen er laget av Tore Bjørn Skjølsvik og er en hyllest til klippfiskarbeiderne som i 300 år bidro til byens store eksportindustri. Skulpturen er en av de mest folkekjære og mest avfotograferte kunst-verkene i Kristiansund.

Statuen ble avduket av H.K.H. Dronning Sonja sammen med tre klippfiskkjerringer. Før avdukingen sa en av de tre klippfiskkjerringene som var til stede, 92 år gamle Jenny Wahl, at de hadde gjort sin verneplikt. Hun takket Eli og Gerhard Sæther som hadde satt ideen om ei klippfisk¬kjerring ut i livet. Hun hadde aldri trodd at klippfiskkjerringyrket skulle komme til heder og verdighet. "Bedre sent enn aldri," sa fru Wahl og ba så dronningen foreta avdukingen.

Publikum sto tett i tett ved Piren og på kaia i det sure været, da dronningen avduket statuen. Leder i Kristiansund Handelsstands Forening, Johan Fredrik Mietle, sa i sin tale at klippfiskkjerringa vil bli et unikt kristiansundssymbol. "Klippfiskkjerringa symboliserer at det er mye slit som ligger bak oss i historien. Hennes rake rygg og oppreiste holdning viser at hun holder ut," sa Mietle. Deretter leste Gerhard Sæther en velskrevet prolog, og billedhugger Tore Bjørn Skjølsvik takket oppdragsgiverne, Gerhard og Eli Sæther, Wenche Grytnes, byingeniøren og ordføreren. Tor Johansen, som skapte motivet til både Klippfiskkjerringa og logoen for byjubileet, fikk blomster og grafisk blad.

Les mer i Tidens Krav på Nasjonalbibliotekeket

Tore Bjørn Skjølsvik

Les mer...

Relaterte artikler